Login 
E Marte, 4 Prill 2017
Kalendari Mujor


Kategorite:
Kategorite: Te gjitha

04
Prill 2017
Hen Mar Mer Enj Pre Sht Die
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
  Kategorite: Historia Shqiperise4 prill 2008 Shqiperia merr ftesen per ne NATO
Pershkrimi:
Me 4 prill 1949, u themelua Organizata e Traktatit te Atlantikut te Veriut (NATO) nga 12 vende: SHBA, Britania e Madhe, Franca, Belgjika, Hollanda, Danimarka, Italia, Luxemburgu, Norvegjia, Islanda, Kanadaja dhe Portugalia. Aleanca ushtarake, e cila u krijua per sigurimin e vetembrojtjes kunder BS, rriti shume influencen amerikane ne Europe.
Greqia, Turqia dhe Gjermania Perendimore ju bashkuan me vone NATO-s, ndersa me 1966 Franca u terhoq, duke pretenduar shkelje te traktatit te 1949 nga SHBA. Me 1955 u themelua Pakti i Varshaves, aleanca e vendeve te bllokut komunist, si kunderpergjigje ndaj NATO-s. Me 1994, tre vite pas perfundimit te Luftes se Ftohte, NATO u perfshij ne aksionin e saj te pare ushtarak, si pjese e nje perpjekje nderkombetare per te mbyllur luften 2 vjecare ne Bosnje-Hercegovine. Polonia, Hungaria dhe Republika Ceke, te cilat u larguan nga Pakti i Varshaves me 1991, u bene pjese e NATO-s me 1999. Me 4 prill 2008 ftesen per ne NATO e mori edhe Shqiperia.


08:00  
09:00  
10:00  
11:00  
12:00  
13:00  
14:00  
15:00  
16:00  
17:00  


Copyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart