4 korrik 1776 SHBA deklaron pavaresine nga Britiania

Pershkrimi: Me 4 korrik 1776, ShBA deklaroi pavaresine. Ne Philadelphia, Pennsylvania, kongresi kontinental adoptoi "the Declaration of Independence" (deklarata e pavaresise), qe proklamoi pavaresine e SHBAs nga Anglia dhe mbreterit e saj. Deklarata erdhi 442 dite mbas bresherive te para te Revolucionit Amerikan ne Lexington dhe Concord te Massachusetts qe shenoi shtririen ideologjike te confliktit qe, heret a vone, do te inkurajonte nderhyrien e Frances ne perkrahje te patrioteve.

Kundershtimi i pare madhor Amerikan kunder politikes angleze ishte ne 1765 mbasi parlamenti aprovoi "the Stamp Act", nje taksim per te ritur te ardhurat per nje ushtri Angleze ne Amerike. Me flamurin me fjalet "no taxation without representation" (jo taksa pa prfaqsim), kolonistet mblodhen kongresin e "Stamp Act" ne tetor 1765 per te shprehur kundershtimin e tyre per taksen. Pas aktivizimit te aktit ne nentor, shumica e kolonisteve bene thirrje per bojkot te mallrave angleze, dhe ca edhe organizuan sulme ne shtepite e taksa-mbledhesve. Pas disa muajsh proteste ne kolonite, parlamenti votoi per shfuqizimin e "Stamp Act" ne Mars 1766.

Daten: E Shtune, 4 Korrik 2015
Perseritja: Vjetore
Prioriteti: 5-Normal
Aksesi: Publik
Kategorite: Te pergjithshme*
Postuar nga: DEFAULT ADMINISTRATOR
Rifreskuar: E Hene, 28 Shtator 2015 13:38 GMTCopyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart