14 maj 1955 formohet Pakti i Varshaves

Pershkrimi: Me 14 maj 1955, u formua Pakti i Varshaves. Bashkimi Sovietik dhe shtate prej sateliteve te tij ne Europe neneshkruan nje traktat qe themelonte Paktin e Varshaves, nje organizate mbrojtje qe i vendoste sovietiket ne komanden e forcave te armatosura te shteteve anetare.

Traktati i Varshaves mori emrin e qytetit ku u themelua, Varshave, dhe perbehej nga BS, Shqiperia, Polonia, Rumania, Hungaria, Gjermania Lindore, Cekosllovakia dhe Bullgaria. Sipas traktatit vendet anetare do te mbronin cdo vend qe do vihej nen atak dhe komandat i pergjithshem i tij u zgjodh marshalli Ivan S. Konev nga BS.
Me 1962 Shqiperia u largua nga Traktati i Varshaves sepse ajo mendonte se lideri rus Nikita Khrushov kishte devijuar shume nga vija ekstrme marksiste, dhe iu bashkua Kines komuniste per ndihme e tregeti.
Ne mars 1991, Pakti i Varshaves u shpernda, ndersa takimi i fundit i tij u zhvillua ne korrik te 1991.

Daten: Thursday, 14 Maj 2015
Perseritja: Vjetore
Prioriteti: 5-Normal
Aksesi: Publik
Kategorite: Lufta Ftohte*
Postuar nga: DEFAULT ADMINISTRATOR
Rifreskuar: E Merkure, 30 Shtator 2015 18:48 GMTCopyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart