Login 

4 prill 2008 Shqiperia merr ftesen per ne NATO

Pershkrimi: Me 4 prill 1949, u themelua Organizata e Traktatit te Atlantikut te Veriut (NATO) nga 12 vende: SHBA, Britania e Madhe, Franca, Belgjika, Hollanda, Danimarka, Italia, Luxemburgu, Norvegjia, Islanda, Kanadaja dhe Portugalia. Aleanca ushtarake, e cila u krijua per sigurimin e vetembrojtjes kunder BS, rriti shume influencen amerikane ne Europe.
Greqia, Turqia dhe Gjermania Perendimore ju bashkuan me vone NATO-s, ndersa me 1966 Franca u terhoq, duke pretenduar shkelje te traktatit te 1949 nga SHBA. Me 1955 u themelua Pakti i Varshaves, aleanca e vendeve te bllokut komunist, si kunderpergjigje ndaj NATO-s. Me 1994, tre vite pas perfundimit te Luftes se Ftohte, NATO u perfshij ne aksionin e saj te pare ushtarak, si pjese e nje perpjekje nderkombetare per te mbyllur luften 2 vjecare ne Bosnje-Hercegovine. Polonia, Hungaria dhe Republika Ceke, te cilat u larguan nga Pakti i Varshaves me 1991, u bene pjese e NATO-s me 1999. Me 4 prill 2008 ftesen per ne NATO e mori edhe Shqiperia.

Daten: E Shtune, 4 Prill 2015
Perseritja: Vjetore
Prioriteti: 5-Normal
Aksesi: Publik
Kategorite: Historia Shqiperise*
Postuar nga: DEFAULT ADMINISTRATOR
Rifreskuar: Thursday, 1 Tetor 2015 14:21 GMT
Attachment: AsnjeCopyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart