Login 

5 prill 1951 cifti Rosenberg denohet me vdekje

Pershkrimi: Me 5 prill 1951, ne ShBA, cifti Rosenberg denohet me vdekje. Ne fund te ceshtjes se spiunazhit me te larte te publikuar, u dha vendimi me vdekje per Julius dhe Ethel Rosenberg, vetem nje jave pasi cifti u gjet fajtore per bashkepunim ne transmetimin e sekretit atomik per Bashkimin Sovietik.
Ceshtja Rosenberg filloi me arrestin e Klaus Fuchs, nje i lindur gjerman dhe nje shkencetare i punesuar ne SHBA qe pranoi dhenien e informacioneve te klasifikuara per programin atomik te SHBA-se per Sovietiket. Ne vijim te denimit te tij me 1950, autoritetet amerikane filluan investime shtese ne qendren top-sekret te zhvillimit berthamore ne SHBA ku Fuchs punonte gjate Luftes II Boterore.

Gjate gjyqit te tyre Rosengerget pretenduan pafajesine, megjithese Greenglass, qe e kishte pranuar fajesine, pranoi te deshmonte kunder tyre. Ne fund te gjyqit, ne pranvere 1951, David Greenglass u denua me 15 vjet burg, Harry Gold me 30 vjet burg, ndersa Rosengerget u denuan me vdekje.

Daten: E Diele, 5 Prill 2015
Perseritja: Vjetore
Prioriteti: 5-Normal
Aksesi: Publik
Kategorite: Lufta Ftohte*
Postuar nga: DEFAULT ADMINISTRATOR
Rifreskuar: Thursday, 1 Tetor 2015 14:23 GMT
Attachment: AsnjeCopyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart