Login 

15 mars 44 vritet Ceasari ne Rome

Pershkrimi: Me 15 mars te vitit 44 para eres sone, Gaius Julius Caesar, diktatori i Romes, u godit per vdekje me shpate, ne Senatin e Romes, nga 60 bashkepunetore te drejtuar nga Marcus Junius Brutus dhe Gaius Cassius Longinus.

Caesar, i lindur ne korrik (Julii), me prejardhje nga nje familje jo e shquar aristrokate romake, filloi karrieren politike ne vitin 78 ne Partine Popullore. Ai fitoi influence ne kete parti per idete e tij reformiste dhe per aftesine si orator, dhe ndihmoi Perandorine Romake ne ngritjen e nje ushtrie private te mbretit Pontues ne vitin 74. Ai ishte nje aleat i Pompey, nje drejtues i njohur i Partise Popullore, dhe mori pozicionin e tij pasi Pompey u largua ne Rome ne vitin 67, per tu bere nje komandant i forcave romake ne lindje.

Ne vitin 63, Ceasar u zgjodh me detyren e "priftit te larte". Dy vjet me vone, ai u be guvernator i Spanjes dhe ne vitin 64 u rikthye ne Rome me ambicie per tu bere konsull. Konsulli ishte detyra me e larte ne Republiken e Romes, dhe ndahej nga dy politikane ne cdo vit. Konsulli komandantonte ushtrine, procedonte ne Senat dhe egzekutonte vendimet e Senatit, si dhe perfaqesonte shtetin ne maredheniet me jashte. Ceasar krijoi nje aleance me njerezit me te pasur te Romes dhe ne vitin 59 u zgjodh konsull. Megjithese shumica e Senatit e kundershtonte Ceasarin, reformat e tij fituan popullaritet mes shume romakeve.

Me vone ai u caktua konsull i Romes dhe diktator, por para se te vendosej ne Rome ai udhetoi rreth perandorise per disa vite dhe konsolidoi dikatorshipin. Ne vitin 45 ai u kthye ne Rome dhe u be diktator i perjetshem. Si i vetmi diktator i Romes, ai lancoi programe ambicioze per te reformuar perandorine. Me domethenesi i tyre ishte themelimi i kalendarit Julian, i cili, me disa ndryshime te vogla ne shekullin e 16, eshte ai qe perdoret sot. Ai gjithashtu planifikoi ekspansione te reja ne Europen qendrore dhe ne lindje. Ne mes te ketyre reformave te gjera, ai u vra me 15 mars te vitit 44, nga nje grup bashkepunetoresh qe besonin se vdekja e tij do te conte ne riparimin e Republikes se Romes. Sidoqofte, vrasja e Ceasarit solli ne Rome nje varg luftrash civile, ku nipi i Ceasarit, Octavio, do te shpallej Augustus, perandori i pare romak, duke shkateruar perfundimisht republiken.

Daten: E Diele, 15 Mars 2015
Perseritja: Vjetore
Prioriteti: 5-Normal
Aksesi: Publik
Kategorite: Personalitete*
Postuar nga: DEFAULT ADMINISTRATOR
Rifreskuar: Thursday, 1 Tetor 2015 15:44 GMT
Attachment: AsnjeCopyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart