Login 

25 mars 1957 krijohet Tregu i Perbashket Europian

Pershkrimi: Me 25 mars 1957, Franca, Gjermania Perendimore, Italia, Hollanda, Belgjika dhe Luksemburgu nenshkruan ne Rome nje mareveshje qe themelonte Komunitetin Ekonomik Europian, i njohur ndyshe si Tregu i Perbashket Europian (TPE). TPE, qe filloi operimin ne janar 1958, ishte nje hap i rendesishem i Europes ne drejtim te bashkimit politiko-ekonomik te saj.

Me 25 mars, perfaqesuesit e gjashte vendeve Europiane nenshkruan dy traktate ne Rome. Njeri ishte per krijimin e Komitetit Europina te Energjise Atomike, qe kishte te bente me shfrytezimin e burimeve nukleare Europiane per qellime te zakonshme e paqesore. Ndersa tjetri krijoi Tregun e Perbashket Europian. Ne kete treg, barrierat tregetare mes anetareve u eleminuan gradualisht. Perfundimisht, investimet dhe kapitalet u lejuan te levizin lirshem brenda vendeve te komunitetit, dhe me 1967 ai quajt Komunitetit Europian.

Daten: E Merkure, 25 Mars 2015
Perseritja: Vjetore
Prioriteti: 5-Normal
Aksesi: Publik
Kategorite: Lufta Ftohte*
Postuar nga: DEFAULT ADMINISTRATOR
Rifreskuar: Thursday, 1 Tetor 2015 16:00 GMT
Attachment: AsnjeCopyright @ 2005-2015 Gazeta Kritika | Kritika-Lajme | Kritiket Blog | Libri i Verejtjeve | Rss feed | Shko Lart