Skip to content

Diskriminimi fetar i Edi Ramës, tani edhe në Shqipëri u bëmë refugjatë

23. 10. 2013 nga Vëzhguesi

Version i përshtatshëm për printim
diskriminim.jpg

Sipas disa ekspertëve të shkencave politike, ortodoksët nuk dinë të ndërtojnë demokraci, priren natyrshëm nga dominimi fetar i shtetit, dhe diktatorshipi në qeverisje. Diktaturat më gjakatare të kohëve moderne janë ndërtuar pikërisht nga popujt ortodoksë. Rusia, Bjellorusia, Serbia, komunizmi, Stalini, Putini, LLukashenko, Millosheviçi, Karaxhiçi... Edvini.

Millosheviçi e Karaxhiçi vranë e dëbuan mbi baza fetare gjysmën e Ballkanit. Të njëjtën gjë po ben së fundi Edvini në Shqipëri, në vend t'i vras po diskriminon/përjashton mbi baza fetare në emërime/punësime përfaqësuesit e besimeve të tjera (6.8% e popullsisë ortodokse zotëron sot 70% të punëve në shtet).

Akoma pa u shuar jehona a zërit të Ministres së Administratës Milena Harito (kushurira ortodokse e Ramës), kur tha në TV se punësimi do bëhet vetëm mbi meritë, të nesërmen djali i dajës së saj (Martin Lazri) u emërua në krye të MEICO (Ministrja e Mbrojtes).

* * *

Problemi i ortodoksëve është se ata nuk venë dot kombësinë të parën, por besimin. Kur feja krijoi/lindi kombësinë në Mesjetën e Hershme, popujt ortodoksë (nën Bizant) vijuan të identifikoheshin me fenë në vend të kombësisë (deri vonë popujt orodoksë kishin fenë të vetmin identifikim në dokumentet e tyre). - Çfarë je? - Ortodoksë - ishte përgjigjja, nuk përmendnin kombësinë (edhe sot në Amerikën e Veriut shumë të përgjigjen kështu). Siç tregon historia e largët dhe e vonshme, vendet ortodokse kurrë nuk e ndanë shtetin nga feja (s'e konceptojnë dot këtë, është problem këndvështrimi natyror, si Edvini). Shembulli i Greqisë është domethënës në këtë aspekt, megjithëse hiqet (e shtrënguar nga BE) se ka çveshur shtetin nga feja, përsëri besimin e ka mbi shtetin. Rusia së fundi dënoi me burgim të gjatë një grup të muzikës rrok (disa vajza) pse kënduan/bën shaka në një kishe ortodose... etc.

Kombësia shqiptare u krijua/lindi nga feja katolike në Mesjetën e Hershme, kur vendi ynë ishte nën Gjergj Kastriotin. Pas pushtimit të Shqipërisë nga Turqia, pjesa dërmuese e katolikëve shqiptarë u konvertuan me dhunë në myslimanë, por pas largimit të Perandorisë Osmane, dhe më vonë, shqiptarët e besimit myslimanë u çveshën gradualisht nga feja islame, dhe sot ata në shumicë besojnë vetëm në kombësinë shqiptare.
Nga ana tjetër, shqiptarët katolikë që i rezistuan konvertimit, besojnë njëlloj në fe dhe në kombësinë shqiptare, kombësi të cilën e prodhoi pikërisht katoliçizmi shqiptarë ne Mesjetën e Hershme.

PS: Ortodoksët patriotë shqiptarë duhet të denoncojnë politikën diskriminuese fetare që Rama kë ndërmarë ndaj shqiptarëve jo ortodoksë.

Autori
Kritiket-Blog Letersi Kritika-dejavu Kalendar